Пропустити навігацію

4 етапи прощення

Складені разом руки на животі жінки

Прощення здається легким допоки воно не стосується нас. Багатьом людям складно прощати, бо здається що це разовий акт, але насправді прощення – це процес. Також побутує думка, що прощення можливе тільки на 100%, але й 75%, 50% чи навіть 10% говорять про те, що людина знаходиться в процесі прощення.

Поки ми не пробачили, ми ображаємось чи злимось на кривдника. Злитись – це нормально, злість – пильний охоронець наших потреб. Однак, якщо задавити злість на довгий період, ми стаємо втомлені, цинічні, відштовхуємо усе чи палаємо всередині. Це як джугом передавити руку і тримати надто довго. Тоді може утворитися гангрена і під загрозою вже весь організм. Тож так само як ми промиваємо рани, щоб вони не загноїлися, ми потребуємо й очищення від застарілих образ.

Щоб істинно зцілитися, потрібно висловити усю правду, не тільки свої біль і жаль, а й шкоду, якої зазнала людина, злобу й огиду, яку відчувала, а також бажання покарати себе або помститися.

Психоаналітикиня Клариса Пінкола Естес у своїй книзі “Жінки, що біжать з вовками” пропонує такі 4 етапи прощення.

1. Відійти – дати спокій

Щоб почати прощати, потрібно на деякий час дати спокій своїй образі. На деякий час припинити думати про людину чи ситуацію. Це не означає кинути проблему як є, а радше взяти невелику відпустку. Таким чином ви вбережете себе від виснаження і зможете зміцнитись, впустивши іншу радість у життя.

2. Стерпіти – стриматися від покарання

Другий етап полягає в тому щоб не думати про покарання і не робити нічого дрібного чи масштабного в цьому напрямку. Практика стримання корисна тим, що зосереджує проблему в одному місці і не дає їй розтікатися повсюди. Це не означає що потрібно осліпнути й утратити захисну пильність. Це означає подарувати ситуації дещицю благовоління і подивитися що буде.

Стерпіти означає мати терпіння, опиратися, керувати своїми емоціями. Це сильні ліки. Докладіть максимум зусиль. Це режим очищення.

3. Забути – викреслити з пам’яті й відмовитися копатися в цьому

Забути означає стерти з пам’яті й відмовитися копатись у старих образах – відпустити, послабити хватку, особливо щодо спогадів. Забути не означає виключити мозок. Свідоме забування передбачає відпустити подію, не наполягати на тому, щоб вона залишалася на передньому плані, а зняти її зі сцени й дозволити стати десь позаду.

4. Простити – викреслити борг

Дуже важливо пам’ятати, що “остаточно” простити не означає здатися. Це свідоме рішення припинити носити в собі неприязнь, куди входить також пробачити борг і відмовитися від рішення помститися. Ви самі вирішуєте, коли прощати і за допомогою якого ритуалу відзначити цю подію.

Хтось обирає повну амністію: звільняє людину від будь-яких виплат раз і назавжди. Інші зупиняються на варіанті відмовитися від залишку боргу: що було, те було; того що виплатили, – досить. Третя опція прощення – відпустити людину, навіть якщо вона взагалі нічого не повертала, ні в емоційному, ні в жодному іншому плані.