Пропустити навігацію

Як будувати близькі стосунки?

Пара обіймається

“Від мене пішла дружина”, “ми постійно сваримось”, “чоловік мені зраджує”, “мій хлопець мене ігнорує” і це ще не всі запити щодо стосунків з якими до мене звертаються.

Далеко не кожному з нас пощастило зростати в сім’ї, сповненої любові та гармонії. Ми могли бути свідками сварок, бійок, зрад, розлучень, дистанційних стосунків тощо. У результаті не маємо моделі добрих стосунків і коли зустрічаємо кохану людину, на жаль, можемо повторити долю батьків, а може й дідів чи прадідів.

Може здаватись що це якесь сімейне прокляття. Але насправді – це патерни поведінки, яких ми автоматично навчаємося з тих стосунків, в яких зростаємо.

Що робити якщо моделі добрих стосунків не було, а хочеться їх побудувати чи хоча б не зруйнувати те що є? Адже любов така сама базова людська потреба як вода чи повітря.

Давайте розбиратись разом. Разом з Сью Джонсон – засновницею емоційно-фокусованої терапії, яка вже більше 30 років допомагає парам та сім’ям будувати близькі стосунки і лікувати рани прив’язаності.

У керівництві для пар “Обійми мене сильніше”, Сью згадує, що основою тривалих і міцних стосунків є емоційна чутливість, яка складається з трьох частин:

Чуйність: чи можу я розраховувати на емоційний відгук з твого боку?

Це означає бути налаштованим на партнера. Показувати якими важливими є емоції коханої людини, особливо ті, які викликані базовою потребою в прив’язаності і страхом її втратити. Ми всі так чи інакше боїмося втратити дорогу нам людину.

Приймати і не знецінювати емоційні сигнали, які передає партнер. Втішати і піклуватися про партнера, якщо він чи вона цього потребує.

Чуйність партнера – дозволяє легше пережити біль і зцілює нас на емоційному та фізичному рівні.

Небайдужість: чи знаю я, що ти будеш цінувати мене і залишишся поряд?

“Небайдужість” трактується у словниках як “зацікавленість”, “залученість”, “участь”, “захопленість” і навіть “одержимість”. Це особлива форма уваги, яку приділяємо лише коханим. На таких людей довше дивляться, їх частіше торкаються. Партнери нерідко описують цей стан як “емоційну присутність”.

Щирість: ти поряд?

Це означає залишатись відкритим для партнера навіть у випадках сумнівів і невпевненості. Часто доводиться боротися зі своїми емоціями, щоб вони не тяжіли над нами. Щирість дозволяє подолати роз’єднаність і налаштуватися на сигнали прив’язаності, які передає партнер.

Крок за кроком, проявляючи чуйність, щирість і небайдужість до себе та інших ми розвиваємо свою емоційну чутливість і вчимося будувати близькі стосунки.

Любові вам,

ваша, Олеся Боруйко :)