Пропустити навігацію

Король обіймашок або знайомтесь окситоцин

9 фактів про окситоцин та 12 способів підвищити його рівень

"Гормон прив'язаності", "гормон обіймів" і навіть "гормон любові"– усе це про окситоцин.

Наукова історія любові невинно почалася з полівок прерійних (так, я теж не знала що це за звір такий, загуглила і виявилось що цe маленькі гризуни схожі на хом'ячків, які живуть у Канаді та США). Полівки прерійні – це соціальні гризуни, які є одним із 3% видів ссавців, що формують моногамні стосунки на все життя. До компанії моногамістів належать також вовки, видри, бобри, гібони.

Прерійні полівки чоловічої статі спарюються тільки з самками з якими вони втратили цноту. І, на секундочку, нападають на усіх інших самок, тож я б на місці самки-холостячки полівки прерійної остерігалася б "зайнятих" самців. Спарювання між полівками відбувається протягом 24 годин (24 години, Карл!). Після чого вони будують прив'язаність на все життя (а то, 24 години все-таки невпинно трудились). У них прямо любов-любов, вони проводять разом час, грумлять один одного годинами, ну і звісно ж заводять потомство.

Але, їхні близькі родичі гірські полівки (ще ті ловеласи) фанатіють від сексу на одну ніч. Ці два види більш ніж на 99% схожі генетично, то в чому ж різниця? Коли полівки прерійні займаються сексом у них виділяються два гормони – окситоцин і вазопресин. Якщо ж заблокувати вивільнення цих гормонів, то полівки прерійні так само любитимуть інтрижки на одну ніч як і їхні гірські родичі.


9 фактів про окситоцин

Евкаліпт, свічка та картинка на тумбочці біля дивану.

У 1906 р. сер Генрі Дейл ввів окситоцин вагітній кішці і це викликало скорочення матки. Так він і отримав свою назву, що з грецької означає "швидкі пологи."

Окситоцин спочатку був відомий своєю роллю у жіночій репродуктивній функції. Він виробляється в гіпоталамусі у великій кількості під час пологів і після стимуляції сосків. Тобто, окситоцин – фасилітатор пологів та годування груддю.

Окситоцин грає важливу роль у відчутті щастя та довіри, яка є необхідного для побудови стосунків. Останні дослідження продемонстрували, що у людей які грають в ігри на гроші окситоцин у формі назального спрею підвищив рівень їхньої довіри навіть до незнайомців.

Рівень окситоцину є вищим у закоханих і тримається протягом щонайменше перших 6 місяців стосунків. Обійми, поцілунки, сексуальна близькість стимулюють вироблення "гормону любові".

Як ми вже знаємо з історії про полівок, окситоцин є важливим для формування моногамних стосунків.

Окситоцин також стимулює ерекцію і його рівень зростає під час оргазму як у чоловіків, так і у жінок.

Окситоцин зменшує потяг до наркотичних речовин та солодкого, тому допомагає схуднути і легше досягти абстиненції.

Окситоцин заспокоює. Навіть якщо одного пацюка вколоти окситоцином, то заспокійливий ефект розповсюджується й на усіх інших тривожних пацюків у клітці.

Окситоцин сприяє загоєнню ран і протидіє дії кортизолу, гормону стресу. Менший стрес означає підвищення імунітету і швидше відновлення.


"Мені потрібно більше окситоцину, як його отримати?"

Ось 12 природних способів для цього:

1.Спробуйте йогу

Жінка займається йогою
Photo by Dane Wetton on Unsplash

Впевнена, що ви знаєте про переваги йоги, але на додачу дослідження свідчать що йога може допомогти підвищити рівень вироблення окситоцину.

За результатами дослідження 2013 року, 15 учасників, які практикували йогу протягом 1 місяця спостерігали покращення у вмінні розпізнавати емоції і мали вищий рівень окситоцину.

2. Слухайте музику, або створюйте свою

навушники
Photo by C D-X on Unsplash

Хоча музичний смак може сильно варіюватися від людини до людини, більшість людей із задоволенням слухає певний тип музики.

Напевно, ви слухаєте музику, тому що вам подобається, але ви могли помітити, що вона має й інші переваги, такі як покращення настрою, концентрації уваги та мотивації. Музика, здається, також допомагає поліпшити здатність створювати соціальні зв'язки – ефект, також пов'язаний з окситоцином.

Досі дослідження все ще обмежені, але кілька невеликих досліджень знайшли докази того, що музика може сприяти підвищенню рівня окситоцину у вашому тілі:

  • У дослідженні 2015 року попросили чотирьох джазових співаків виконати дві різні пісні: одну імпровізовану, одну композиційну. Коли співаки імпровізували, рівень окситоцину в них зростав. Автори дослідження припускають, що це сталося, оскільки імпровізований виступ вимагає сильних соціальних форм поведінки, таких як співпраця, довіра та спілкування.
  • Згідно з дослідженням 2009 року, 20 пацієнтів з хірургією на відкритому серці, які слухали музику, перебуваючи на постільному режимі, мали вищий рівень окситоцину і почувались більш розслаблено, ніж пацієнти, які не слухали музику.
  • У дослідженні 16 співаків 2003 року, рівень окситоцину зріс у всіх учасників після уроку співу. Учасники дослідження також повідомили, що почуваються більш енергійними та розслабленими.

3. Отримайте (або зробіть) масаж

масаж
Photo by Conscious Design on Unsplash

Любите хороший масаж? Вам пощастило.

Дослідження, проведене у 2012 році, на 95 дорослих виявило докази того, що 15-хвилинний масаж може не тільки допомогти людям розслабитися, але і підвищити рівень окситоцину.

Дослідження 2015 року підтверджує цей висновок і розширює його, зазначаючи, що рівень окситоцину також зростає у того, хто робить масаж.

Що робить для вас окситоцин? Ну, люди часто повідомляють про менший біль, стрес та тривогу після масажу. Багато хто також помічає поліпшення настрою та зростання відчуття благополуччя.

Вам не потрібно робити професійний масаж, щоб побачити ці переваги. Дослідження показують, що масаж партнера чи іншої коханої людини може спрацювати так само добре.

4. Розкажіть про свої почуття

чоловік ніжно гладить волосся жінки
Photo by Taylor Deas-Melesh on Unsplash

Хочете зміцнити свій емоційний зв’язок з іншими? Скажіть їм, що ви відчуваєте.

Поділившись своєю любов’ю та прихильністю до людей, які для вас значать найбільше, ви можете допомогти збільшити окситоцин кількома способами:

  • Ділення своїми почуттями з коханою людиною часто призводить до доброзичливої відповіді.
  • Якщо сказати другові чи партнерові, що ти їх любиш, це може спонукати обійняти, потиснути руку або поцілувати.
  • Повідомлення комусь про те, наскільки ви їх цінуєте, може посилити просоціальні почуття з обох сторін.

5. Проведіть час з друзями

дві дівчини на гойдалках
Photo by Bewakoof.com Official on Unsplash

Міцні дружні стосунки можуть сильно змінити ваше емоційне самопочуття. З друзями можна приємно провести час, але це також може допомогти вам відчути соціальну підтримку та почуватись менш самотніми у світі.

Це окситоцин у роботі. Приємні почуття, які ви відчуваєте біля своїх друзів, можуть допомогти вам почуватись більш позитивно щодо ваших взаємодій, і вам захочеться проводити більше часу разом. Довіра та прихильність до них також зростають, коли ви частіше проводите час у їхній компанії.

Незалежно від того, чи плануєте ви щось конкретне, чи просто насолоджуєтесь спілкуванням, чим більше часу ви проводите разом, тим міцнішим буде ваш зв’язок.

ПІДКАЗКА ДЛЯ ПРОСУНУТИХ

Для додаткового бонусу спробуйте зробити щось із другом, чого раніше ніхто з вас не робив. Зв'язок через унікальний досвід може також спричинити вивільнення окситоцину.

6. Медитуйте

дівчина медитує в горах
Photo by Matteo Di Iorio on Unsplash

Щоденна практика медитації може допомогти зменшити стрес і занепокоєння, поліпшити настрій та допомогти відчути більше співчуття до себе та інших. Ці результати можуть суттєво сприяти зростанню почуття єдності та зміцненню відносин з іншими.

Але ви також отримуєте вироблення окситоцину, зосередивши свою медитацію на тому, хто вам не байдужий. Медитація доброзичливості, яку також називають медитацією співчуття, передбачає спрямування думок про любов, співчуття та доброзичливість до когось у вашому житті та надсилання думок про мир та благополуччя до цієї людини.

7. Зробіть ваші розмови пріоритетними

жінки спілкуються
Photo by Mimi Thian on Unsplash

Активне (або емпатичне) слухання є основним принципом міцної соціальної взаємодії та стосунків.

Тож, коли ваш друг або партнер хоче поговорити про щось важливе, відкладіть усе, що може вас відволікати, встановіть зоровий контакт і приділіть цій людині повну увагу. Ця тісна взаємодія може спричинити вивільнення окситоцину і допомагає відчути тісніший зв'язок одне з одним.

8. Готуйте (і їжте) з кимось, хто важливий для вас

люди разом куштують їжу
Photo by Edgar Castrejon on Unsplash

Дослідження на шимпанзе свідчить, що спільне споживання їжі може збільшити рівень окситоцину.

Це має сенс і для людей – спільне вживання їжі – це чудовий спосіб побудувати стосунок. Згадайте свої дні у школі чи садочку. Поділ печива чи фруктів, можливо, допоміг вам зав'язати дружбу, правда ж?

Приготування їжі з друзями або партнером може додати задоволення до процесу її споживання. Ви не просто ділитеся готовою їжею, ви проводите час з людьми, які вам подобаються, і разом створюєте щось смачненьке.

І не забувайте, сам акт прийому їжі може принести задоволення – насправді цього вже достатньо, щоб запустити вивільнення окситоцину.

9. Займіться сексом

дві пари ніг стирчать з-під простирадла
Photo by Womanizer WOW Tech on Unsplash

Сексуальна близькість – зокрема, оргазм – є одним із ключових способів підвищити рівень окситоцину та продемонструвати прихильність до когось.

Секс із романтичним партнером може допомогти вам почуватися ближчими, але ви також можете спостерігати це підвищення окситоцину і без стосунків. Секс без прив'язаності все ще може покращити ваш настрій і зробити ваше самопочуття чудовим.

Найкраща частина? І ви, і ваш партнер отримуєте зростання рівня окситоцину.

10. Обійміть когось

дівчинка обіймає хаскі
Photo by __ drz __ on Unsplash

Інші форми фізичної близькості, такі як обійми, також можуть спричинити вироблення окситоцину у вашому тілі.

Обійми, тримання за руки – все це може спрацювати. Тож знайдіть кілька хвилин, добрих, довгих обіймів зі своїм партнером, дитиною чи навіть домашнім улюбленцем.

11. Зробіть щось приємне для когось

жінка дарує чоловікові подарунок
Photo by Icons8 Team on Unsplash

Альтруїстична або безкорислива поведінка також може сприяти вивільненню окситоцину.

Подарувавши комусь подарунок або практикуючи випадковий акт доброти, може допомогти вам почуватись щасливими. Такі прості дії можуть зробити чийсь день приємнішим, підняти вам настрій і сприяти розвитку позитивних почуттів не лише у людини для якої ви це робите, але й у вас також.

Тож, якщо можете, живіть життя щедро. Ви можете спробувати:

  • запропонувати допомогти сусідові в хатніх справах
  • віддати кілька гривень на благодійність
  • придбати подарункову картку для друга чи члена сім'ї

12. Погладьте собаку

цуценя спить на руках у жінки
Photo by freestocks on Unsplash

Якщо ви любитель собак, то є для вас підказка!

Якщо можете, припиніть робити те, що робите, і погладьте собаку. Почуваєтесь краще? Ваша собака, ймовірно, теж. Дослідження показують, що як собаки, так і люди спостерігають зростання рівня окситоцину внаслідок фізичного контакту, включаючи поплескування та погладжування.

Ось чому так приємно обіймати свого чотирилапого друга, коли ви почуваєтесь засмученими. Окситоцин, що виробляється під час вашої взаємодії, допомагає вам почуватись трохи краще.

Хоча це дослідження розглядало лише взаємодію людини і собаки, можна з упевненістю сказати, що погладжування кота або пташки, мабуть, матиме подібний ефект.

Сподобалась стаття? Поділіться нею з друзями, мені буде приємно.


Джерела: